HomeHaptonomie

Haptonomie

Haptonomie is de leer van het menselijk gevoel. Haptotherapie is de praktische toepassing daarvan: een therapievorm waarin een persoon wordt begeleid bij het weer openen naar zijn gevoelsleven. In haptotherapie speelt, naast gesprekken en ervaringsoefeningen, de positieve werking van aanraking een belangrijke rol. 

Haptonomie gaat er tegelijkertijd ook vanuit dat het lichaam de drager is van gevoelens en een geheugen heeft voor ‘oude’ gevoelservaringen en patronen: het lichaamsgeheugen. Meer bewustzijn en (h)erkenning hierop kan ervoor zorgen dat vastgezette emotionele en fysieke blokkades kunnen loskomen.

Hoe sta je in het leven?
We zijn in onze Westerse maatschappij veelal gericht op denken en doen, op presteren en efficiency. Het voelen kan dan onder druk komen te staan. Je bent dan niet meer in contact met je gevoel; je bent je kompas kwijt. Vaak word je jezelf daarvan pas bewust als er klachten ontstaan.

Wanneer je wordt (aan)geraakt, komt datgene naar de oppervlakte wat in je leeft. Het geeft je inzicht in de wijze waarop je in het leven staat. En in de wijze waarop je omgaat met je problemen en klachten. Door inzicht hierop en aanwezig te zijn hierbij, kunnen blokkades worden opgeheven zodat er meer ruimte in jou kan ontstaan.ERVAR

Wil je meer weten over haptonomie? Bekijk deze video's:

Hoe haptotherapie je kan helpen

Grenzen stellen – Als je het gevoel hebt dat je jezelf een beetje kwijt bent geraakt. Als je vooral naar de verwachtingen van anderen aan het leven bent. Je ‘moet’ van alles, legt de lat hoog, probeert te voldoen aan ieders verwachtingen en vindt het moeilijk om ‘nee’ te zeggen.

Ontspanning – Als je je heel druk maakt om veel dingen, druk bent in je hoofd en vooral vanuit je denken leeft. Je hebt het gevoel van alles onder controle willen houden, zó dat dit gepieker je ’s nachts wakker houdt.

Zelfvertrouwen – Als je te veel bezig bent met wat anderen van je vinden, onzeker bent; je past je aan, je houdt je mond, je ontkent of onderdrukt gevoelens. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat je vast loopt en verstart in je gevoel en in je lijf.

Balans en kracht – Als je het lastig vindt de balans te vinden tussen alle dagelijkse prikkels en de rollen die je vervult op je werk, thuis, als partner, bij je gezin met je vrienden. En je wilt ook nog alles bijhouden op (social) media én regelmatig sporten? Alle kracht en energie is nodig om op de been te blijven.

Lichamelijke klachten – Als je lichamelijke klachten ervaart zoals hoofdpijn, buikpijn, verstoorde ademhaling of andere spanningsklachten.

Haptotherapie kan helpen bij:

Tenslotte kan haptotherapie ook een aanvulling zijn op psychologische hulp of andere lichaamsgerichte therapievormen (bv. fysiotherapie).

Bronnen
Voor meer uitgebreide informatie over haptotherapie:

Vereniging van Haptotherapeuten
Het lichaam als verhaal, Dieuwke Talma
Een kwestie van gevoel, Bob Boot
De stem van je lichaam, Peter Levine

Interessante links:
www.hannebutter.nl
www.haptonomie.nl
www.hapto.nl

Werkwijze

Overweeg je haptotherapie? Bel, mail of maak een afspraak. Je hebt geen verwijskaart nodig. Tijdens onze telefonische of persoonlijke kennismaking vertel je me over je situatie. Dit kennismakingsgesprek is gratis en duurt max. 30 minuten. Als er een klik is en we zijn het erover eens dat haptotherapie wat voor je kan betekenen, dan maken we een afspraak voor een intakegesprek.

Wil je direct starten, plan dan een intakegesprek. We maken dan niet alleen kennis maar gaan direct aan de slag met je hulpvraag.

We bespreken samen het behandelplan met daarin een inschatting van het aantal behandelingen. We evalueren regelmatig samen over het vervolg. Hoe dit vervolg eruit ziet en hoeveel behandelingen er nodig zijn is afhankelijk van de hulpvraag en de persoon. De hulpvraag vormt de rode draad in het traject.

Een behandeling duurt 50 – 60 minuten en begint meestal met een gesprek. Vanuit hier gaan we aan de slag met (ervarings)oefeningen en aanraking op de behandelbank. De aandacht voor zowel lijfelijke ervaringen en gevoelens als voor gedachten is zo kenmerkend voor de haptotherapie. Inzichten die ontstaan tijdens de behandelingen kunnen je ondersteunen bij het erkennen wat er is en/of helpen bij het veranderen van dat wat je niet langer past.

Kennismaken

Hoe en wanneer?

Op vrijdag t/m maandag ben ik bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur; elke werkdag na 18.00 uur. Neem telefonisch contact op of via mail. Ook via WhatsApp is mogelijk. Mijn praktijk is gevestigd in Landsmeer (een paar minuten vanaf de A10 Amsterdam). Je kunt gratis je auto parkeren.