HomeKinderen

Haptotherapie voor kinderen

Wanneer een kind om wat voor reden dan ook uit zijn evenwicht is geraakt, voelt het zich vaak niet thuis in zichzelf en in zijn sociale omgeving. Kinderen kunnen dan veel baat hebben bij haptotherapie. Dat wat hem dwarszit, kan een plekje krijgen en het kind leert zich weer goed te voelen in zijn lijf. Op een veilige, luchtige manier: via aanraking, spelletjes en gesprekjes

Door je kind of puber aandacht, begrip, respect en richting te geven, kan hij ‘veilig’ tevoorschijn komen en zijn wie hij is. Een gevoel van veiligheid en verbinding tussen kinderen, ouders en leerkrachten ligt aan de basis van al het andere wat daarop volgt (welbevinden, positief zelfbeeld, sociale- en leervaardigheden, en een positief gevoel van eigenwaarde).

Alleen wanneer een kind zich veilig voelt en op een gezonde manier verbonden is met zichzelf en zijn omgeving kan het floreren. Deze basisveiligheid is voelbaar in het lijf.

Wanneer het kind zich echt gezien en bevestigd ‘voelt’ in wie hij of zij is, in zijn authentieke eigen Zijn, onafhankelijk van prestaties, verwachtingen, social media druk etc. kan het ervaren dat het helemaal goed is zoals het is.

Hoe haptotherapie je kind kan helpen

Omgaan met spanning en prikkels – Het huidige onderwijssysteem, waar een steeds grotere druk op de kinderen en jongeren komt te liggen om zich te ontwikkelen binnen een bepaalde structuur (sociaal, emotioneel, motorisch en cognitief) is niet passend voor elk kind. Hierdoor kan er spanning ontstaan. 

Ook staan kinderen vaak nog redelijk goed in contact met hun gevoel en voelen (vaak onuitgesproken) spanningen afkomstig van de buitenwereld feilloos aan. Zij kunnen zich door deze gevoeligheid teveel gaan afstemmen op de buitenwereld (bijvoorbeeld gezinsleden). Hierdoor kan het zijn dat ze veel prikkels binnenkrijgen en zichzelf niet meer goed kunnen voelen en begrenzen.

Gevoelens erkennen – Een kind of puber volgt van nature zijn gevoel. Voelt iets goed? Dan zoekt hij toenadering. Maar voelt hij spanning? Of gebeurt er iets in zijn leven, binnen het gezin of op school dat hij niet aankan? Dan raakt hij in de war. Vaak weet hij dan niet wat hij precies voelt en hoe hij zich in woorden kan uitdrukken. Hij wordt boos, onzeker of verdrietig en sluit zich af.

Balans terugbrengen – Zit je kind of puber met zijn/haar gevoelens in de knoop? Dan is de balans tussen denken, voelen en doen zoekgeraakt. Je merkt deze verstoring in evenwicht aan het gedrag van je kind of puber.

Haptotherapie helpt wanneer je kind of puber:

Kennismaken

Hoe en wanneer?

Op vrijdag t/m maandag ben ik bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur; elke werkdag na 18.00 uur. Neem telefonisch contact op of via mail. Ook via WhatsApp is mogelijk. Mijn praktijk is gevestigd in Landsmeer (een paar minuten vanaf de A10 Amsterdam). Je kunt gratis je auto parkeren.